GR van 24 oktober 2011 - tussenkomsten

Elisabeth liet 4 extra punten op de agenda plaatsen. O.a. 2 vragen naar aanleiding van het inspraakmoment "een hele boterham cultuur". 1. Evenementenloket In het cultuurbeleidsplan 2008-2013, operationele doelstelling 1 "een transparant en klantvriendelijk cultuurbeleid" kunnen we lezen dat tegen 2009 een evenementenloket moet worden uitgebouwd.

Operationele doelstelling 1.2. Elke inwoner kan met al zijn vragen over het cultuuraanbod en de organisatie van een cultureel evenement terecht bij het stedelijk evenementenloket. Dit loket is operationeel in 2009.

Projecten en acties

  • De vrijetijdscel levert de inhoud aan voor het digitale vrijetijdsloket dat in 2008 online gaat.
  • Vanaf 2009 biedt het stedelijk evenementenloket organisatoren inhoudelijke, promotionele, logistieke en administratieve ondersteuning bij de organisatie van evenementen allerhande.

Deze doelstelling werd echter nog niet verwezenlijkt. Op het inspraakmoment "een hele boterham cultuur" bleek nochtans dat hiervoor een echte nood bestaat. Zo bleek dat wat betreft repetitieruimte bijvoorbeeld er geen goede afstemming is tussen vraag en aanbod. Verenigingen hebben het gevoel dat er te weinig aanbod is, de stad vindt het dan weer jammer dat verschillende locaties, zoals de BrandWoeker, onvoldoende worden benut. Een evenementenloket zou dit kunnen verhelpen. De gemeentelijke infoborden brachten een ander pijnpunt aan het licht: de ondersteuning voor de bekendmaking van evenementen van verenigingen. Ook blijkt dat algemeen een eenduidige communicatie in verband met het volledige cultuur- en vrijetijdsaanbod in Oudenaarde niet helemaal eenduidig verloopt.

Vragen

  • Erkent de schepen die nood aan betere afstemming en nog beter gestroomlijnde en meer fijnmazige communicatie van het cultuuraanbod?
  • Wat is de stand van zaken in verband met de realisatie van het digitale vrijetijdsloket?
  • Wat is de stand van zaken in verband met de realisatie van het evenementenloket?
  • Wat is de oorzaak van de opgelopen vertraging?
  • Op welke manier denkt de schepen op korte termijn vanuit de stad verenigingen te ondersteunen in de bekendmaking van hun evenementen?
  • Hoe wordt beslist welke evenementen op de website van de stad worden bekendgemaakt?
  • Hoe verloopt de werking van de vrijetijdscel? Wie is daarbij betrokken?

2. Culturele site voor een jonger publiek

Oudenaarde is momenteel de tweede cultuurstad van Oost-Vlaanderen. Wel blijkt dat vooral groepen de stad bezoeken. Die bezoekersgroepen die de stad frequenteren zijn vooral samengesteld uit een gemiddeld ouder publiek. Uit het inspraakmoment "een hele boterham cultuur" bleek dan ook dat er een vraag was voor een bijkomend cultuuraanbod voor jongeren: meer aandacht voor jongerenprogrammatie in De Woeker, specifieke communicatie over evenementen naar jongeren toe en er was ook de vraag naar een zaal specifiek voor het projecteren van films op regelmatige basis en naar een cultuurcafé. Er werd geopperd dat hiervoor mogelijkheden zullen worden gecreëerd op de site van de BrandWoeker. De BrandWoeker zou een verzamelplaats voor cultuur kunnen worden, eerder ook op een jonger publiek gericht. Blijkbaar zouden er ook al vrij concrete plannen bestaan in verband met de inrichting van de nieuwe culturele BrandWoeker-site.

Vragen

  • Wat is de stand van zaken in verband met de herinrichting van de BrandWoeker-site?
  • Welke visie wordt daar rond ontwikkeld? Zal het gaan om een ontmoetings/verzamelplaats voor cultuur die ook en vooral op een jonger publiek is gericht?
  • Op welke termijn zullen die plannen officieel worden voorgesteld?
  • Heeft de schepen al een idee hoe het inspraaktraject hierover zal verlopen?

3. Het speelpleintje in de wijk Den Haezel

De aanleg werd al meermaals beloofd en zou er dit najaar komen. Wat is de stand van zaken en wanneer zullen de werken starten?

4. Voetweg tussen Edelareberg en Mijttestraat

Eerder dit jaar stelde ik een vraag over die voetweg. De voetweg zou, mits een kleine omweg rond de bouwpercelen, hersteld worden. De herstelling was vorige week nog steeds niet gebeurd. Integendeel: waar de voetweg abrupt stopt, staat nu een bord met een opschrift "Verboden doorgang. Privé." Vlakbij ligt nog een andere, heel functionele voetweg die slecht onderhouden is. Het belang van trage wegen voor functioneel fietsverkeer is cruciaal. Wanneer wordt deze situatie rechtgezet?