Albanees gezin uit Oudenaarde met drie kinderen na 8 jaar uitgewezen

15 Januari 2018

Albanees gezin uit Oudenaarde met drie kinderen na 8 jaar uitgewezen

Persbericht 12 januari 2018 "De politie heeft gisteren/donderdag een Albanees gezin met drie kinderen uit Oudenaarde - volgens buurtbewoners perfect geïntegreerd - in een gesloten asielcentrum geplaatst met de bedoeling hen naar Albanië terug te sturen." Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vrijdag. "Onmenselijk", zegt Vlaams parlementslid voor Groen en gemeenteraadslid in Oudenaarde Elisabeth Meuleman.

De politie heeft het gezin donderdagochtend opgepakt en naar een gesloten asielcentrum in St.-Gillis-Waas ondergebracht. Het gezin - vader, moeder en drie kinderen van resp. 3, 9 en 11 jaar oud - kreeg in augustus vorig jaar te horen dat hun asielaanvraag in ons land werd geweigerd, legt hun advocaat Bertrand Vreyens uit. Ze kregen daarop het bevel om het land te verlaten, waartegen ze beroep aantekenden. Die uitspraak is er volgens de advocaat nog niet, maar het gezin is toch al opgepakt.

Buurtbewoners en schoolpersoneel reageren verbijsterd in de krant. "Die mensen wonen hier al acht jaar en waren perfect geïntegreerd in het dorp en in het verenigingsleven. De manier waarop zij halsoverkop uit hun huis zijn gehaald, vind ik een grove schending van de kinderrechten", reageert schoolhoofd Katrien De Smet in de krant.

Ook Elisabeth Meuleman van Groen reageert verontwaardigd. "Dit is totaal onmenselijk. Kinderen kan je niet in één klap alles afnemen. Ze zouden op zijn minst hun schooljaar moeten kunnen afmaken en eigenlijk zelfs hun volledige schoolloopbaan, zodat ze voldoende bagage hebben", vindt ze. "Dit gezin is alles afgenomen. Ze zijn uit hun bed gelicht, zonder mogelijkheid om afscheid te nemen. Dat is totaal mensonwaardig.

De Groen-politica is van plan om minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) over de zaak te ondervragen in het parlement. "Ik heb haar al herhaaldelijk aangesproken over dat soort situaties en telkens opnieuw krijg ik te horen dat er inderdaad iets moet gebeuren. Ik kan alleen maar concluderen dat CD&V en Crevits ook in dit dossier de N-VA de plak laten zwaaien."