Groeten uit Absurdistan: Oudenaarde "Fietsstad" organiseert autorally op autoloze zondag

12 September 2015

Groeten uit Absurdistan: Oudenaarde

Sinds 1996 organiseren het Netwerk Duurzame Mobiliteit en zijn lidorganisaties in Vlaanderen heel wat campagnes voor duurzame mobiliteit en bewust autogebruik. Van 16 tot en met 22 september bundelen de duurzame mobiliteitsorganisaties in Vlaanderen de krachten in de . Deze campagneweek spitst zich vooral toe op de voordelen van een autoluwe of autovrije inrichting van straten, dorpspleinen, schoolomgevingen,.. Niet alleen in Vlaanderen, maar in heel Europa voeren mensen actie voor meer duurzame mobiliteit. Ruim 2 200 Europese steden promoten die week de mogelijkheden om zich duurzaam te verplaatsen in en naar de stad. Tientallen gemeenten in Vlaanderen nemen deel aan . In totaal werden al 1 348 acties geregistreerd.

Week van de Mobiliteitautovrije zondag
   
"Maar niet zo in Oudenaarde", reageert Steven Bettens, voorzitter van Groen, verbolgen. "Meer nog, onze zogenaamde "Fietsstad" slaagt er in om op autoloze zondag mee in te staan voor de organisatie van een autorally. Groeten uit Absurdistan, cynischer kan toch niet", ergert de Groen-voorzitter zich blauw.

"De stad doet zogezegd mee aan de Internationale Car Free Day donderdag maar ook daar komt het initiatief van scholen en bedrijven zelf, die hun werknemers aanmoedigen om de auto een dagje thuis te laten. Het stadsbestuur zelf deed geen enkele moeite om de bedrijven en scholen op haar grondgebied aan te schrijven om aan deze dag deel te nemen. Zo blijft de actie beperkt en wordt ze op geen enkele manier vanuit het stadbestuur gestimuleerd en ondersteund. Een erg mager beestje voor een 'Fietsstad'..."
           
De partij Groen lanceert dan ook een kleine protestcampagne via de sociale media. Cartoonist Carré liet zich alvast gaan met een vrolijke cartoon die vanaf zaterdag kan gedeeld worden via de Facebookpagina van Groen Oudenaarde. "We hopen dat de autorally op autovrije zondag een eenmalig  'accident de parcours' was en dat het stadsbestuur volgend jaar volop de kaart trekt van de zachte weggebruiker tijdens de week van de duurzame mobiliteit. Wij steken alvast onze hand uit en helpen graag mee om volgend jaar, zoals in tal van steden, een feestelijke autovrije zondag te organiseren die de stad voor één dag terug geeft aan fietsers, voetgangers, skaters, kinderen... Autovrije zondag is immers een ideale manier om de mensen de voordelen te laten ontdekken en warm te maken voor een autoluwer stadscentrum in de toekomst", besluit Bettens.

De cartoon mag vrij gepubliceerd worden.

Meer info: Steven Bettens, voorzitter Groen Oudenaarde, 0474 88 19 54