Deelnemersaantal Jotie T’Hooft Poëzieprijs blijft stijgen

13 Februari 2015

Deelnemersaantal Jotie T’Hooft Poëzieprijs blijft stijgen

De vierde editie van de Jotie T'Hooft Poëzieprijs klokte af op . Dat is voor de derde keer op rij een stijging, wellicht mede veroorzaakt door de populariteit die de wedstrijd aan het winnen is bij onze Noorderburen. Momenteel worden de gedichten gelezen en beoordeeld door de jury en wordt het programma voor de feestelijke prijsuitreiking bijeengezocht.450 gedichten van 204 verschillende deelnemers

Meer dan vorige editie

Het ronde getal van 450 gedichten stond op de teller op Gedichtendag, de sluitingsdag van de inzendtermijn voor de vierde Jotie T'Hooft Poëzieprijs. "En dat zijn er meer dan bij de vorige twee edities", verklaart organisator Tom Bruynooghe van Jong Groen trots. "We zijn blij dat we de kaap van de tweehonderd deelnemers opnieuw hebben kunnen ronden." Opvallend is dat de wedstrijd in Nederland echt wel naam begint te krijgen, met opnieuw een groot aantal inzendingen van over de landsgrenzen.

Jury

De drie jury's buigen zich momenteel over de gedichten om er hun deskundig oordeel over te vellen.

  • - Voor categorie A (0-14 jaar) zijn dat jeugdschrijvers Marc de Bel, Brigitte Minne, Sebastiaan Leenaert, Koen Browaeys, voorzitter van de Oudenaardse cultuurraad en Bart Caron, muzikant en Vlaams volksvertegenwoordiger.
  • - Categorie B (15-18 jaar) wordt beoordeeld door Joties weduwe Ingrid Weverbergh, door dichter Daniel Billiet, door leerkrachten René Lemarcq, die Jotie T'Hooft nog onder zijn leerlingen gehad heeft, en Sandy Vermeulen die onze Oudenaardse jeugd de finesses van onze mooie taal toebrengt, en door Jotie-kenner Vanessa Vandenbroeck
  • - Ook dit jaar vormt de volwassen categorie C opnieuw de grootste met meer dan 300 gedichten. Maar we zijn er van overtuigd dat onze juryleden daar de mooiste uit gaan plukken, een taak die rust op de schouders van dichters-schrijvers Frank De Crits, Marijke Libert en Hans Hanssens, Jotie-kenner Nathalie David en lokale poëzie- en cultuurkenner Luc Denorme.

Prijsuitreiking

Terwijl de jury de gedichten leest, is Jong Groen achter de schermen bezig met de voorbereidingen van de prijsuitreiking. Die zal plaatsvinden op 9 mei, de verjaardag van Jotie T'Hooft in en rond de abdij van Maagdendale. "Veel kunnen we nog niet prijsgeven, maar het wordt opnieuw een feest van de cultuur, met poëzie, performance en muziek", belooft Tom Bruynooghe. "We gaan Jotie een mooi verjaardagsfeest geven waarop iedereen welkom is!"

Dat de Jong Groen ploeg trots is op hun nieuwe succes staat vast. Ze hopen dat de prijsuitreiking net zoals de vorige edities opnieuw een groot feest wordt. U hoort er ongetwijfeld binnenkort meer over.

Tom Bruynooghe, namens Jong Groen Oudenaarde

Coördinator Jotie T'Hooft Poëzieprijs  - 0478 256 356