Fiets zoekt (degelijke) stalling

11 Juni 2012

Fiets zoekt (degelijke) stalling

Meer fietsenstallingen en een betere kwaliteit van de bestaande fietsparkeerplaatsen. Dat waren de eisen waarmee Jong Groen op 29 maart 2010 naar de Oudenaardse gemeenteraad stapte. De burgemeester en bevoegde schepen antwoordden beiden dat er een plan voor fietsparkeerplaatsen komt. Meer dan twee jaar later vraagt Jong Groen zich af wanneer dat plan er komt. Jong Groen verzamelde in 2010 niet toevallig aan de ingang van het cultureel centrum De Woeker in Oudenaarde om aandacht te vragen voor meer fietsenstallingen. Dit keer kozen ze voor een meer visuele aanpak. 9 Jong Groen fietsen werden zaterdagnacht de stad in gereden en geparkeerd. "De eerste twee fietsen zetten we net als twee jaar geleden aan het cultureel centrum de Woeker", licht Charlot Reynaert de actie toe, "want sinds de vorige actie is hier nog niets veranderd. In het Oudenaards parkeerdebat wordt de fietser nog steeds vergeten." Maar ook op andere heikele punten waar geen, weinig of slechte fietsenstallingen zijn, werd een Jong Groen fiets geparkeerd."Tien jaar nadat in het mobiliteitsplan werd bepaald dat er aan alle openbare gebouwen in Oudenaarde fietsenstallingen moeten zijn en dat ook de belangrijkste bushaltes en nieuwe projecten over voldoende fietsenstallingen moeten beschikken, blijkt het tegendeel nog steeds waar", zegt Charlot Reynaert. "Het meest frappante voorbeeld is nog steeds de Woeker, maar ook  aan de bibliotheek, jeugdcentrum Jotie en  het administratief centrum Maagdendale zijn veel te weinig fietsstallingen beschikbaar. Waar dan wel een fietsenstalling aanwezig is, zoals aan de stedelijke sporthal, de zwemkom, het station of het park is de kwaliteit ontoereikend."

Het stoot Jong Groen tegen de borst dat het stadsbestuur 10 jaar na de opmaak van het mobiliteitsplan en 2 jaar na hun belofte voor een parkeerplan voor fietsers nog steeds enkel investeert in parkeermogelijkheden voor auto's.

Met deze actie geeft Jong Groen Oudenaarde ook duidelijk aan dat mobiliteit één van de strijdpunten zal zijn in hun campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. "Groen Oudenaarde heeft ons het vertrouwen gegeven om zichtbaar en talrijk aanwezig te zijn op hun lijst", laat Tim Vanderhaeghen weten. "Het is dan ook onze bedoeling om van Oudenaarde een creatieve, hippe stad te maken, en jongeren zijn daarvan de motor."

"Elke jongerenkandidaat op de lijst heeft zijn eigen motivatie, maar samen strijden we voor een progressief Oudenaarde", licht Jong Groen voorzitter Pol Reynaert verder toe. "Samen met Tim Vanderhaeghen, Charlot Reynaert, Tom Bruynooghe, Jessyca Van Herreweghe, Folke D'Haeyer, voor de gemeenteraadsverkiezingen, en Emiel De Lombaerde voor de provincieraadsverkiezigen, wil ik de stem van de Oudenaardse jongeren laten gelden in de aanloop naar 14 oktober."