Fietsdiefstallenplaag aan station. Stadsbestuur geeft misleidend gevoel van veiligheid.

17 December 2016

Fietsdiefstallenplaag aan station. Stadsbestuur geeft misleidend gevoel van veiligheid.

De laatste tijd zijn er opnieuw veel meldingen van fietsdiefstallen aan het station. Groen wil dat de stad actie onderneemt voor een betere bewaking van de fietsenstallingen.     Folke D'Haeyer (kersvers gemeenteraadslid voor Groen in Oudenaarde): "Op Facebook en in onze mailbox verschijnen de laatste weken veel berichten over fietsdiefstallen aan het station."

 

Dat bevestigt Stefanie Peyskens die dagelijks de trein naar Gent neemt en haar fiets overdag in de fietsenstalling aan het station achterlaat: "Een paar weken terug werd zowel de fiets van mijn zus als die van mezelf gestolen. Ik ging navraag doen in het fietspunt. Daar kom men mij niet helpen. Medewerkers bevestigden me wel dat er de laatste maanden veel fietsen gestolen worden. Uit een doos vol doorgeknipte fietssloten, mocht ik mijn slot zoeken."

Stefanie: "Uit een doos vol doorgeknipte fietssloten mocht ik mijn slot zoeken."

 

"Er is een manifest tekort aan bewaking en bescherming van de fietsenstallingen," vervolgt Folke, "Dit in tegenstelling met wat het stadsbestuur naar buiten toe communiceert. Op de website van de stad lezen we dat 'medewerkers van het fietspunt toezicht houden op de fietsenstallingen aan het station'. In de praktijk is het echter zo dat het toezicht van de fietsenstallingen niet kan betekenen dat de fietsenstalling 24 op 24 uur bewaakt wordt tegen diefstal. Toezicht houden is ervoor zorgen dat fietsenstallingen er ordelijk en netjes bij liggen en dat verlaten of kapotte fietsen op tijd worden verwijderd."

 

Folke: "Je kan van de mensen van Groep Intro (dit zijn de uitbaters van het fietspunt ?nvdr)  niet verlangen dat ze security opdrachten uitvoeren door een 24-urenpermanentie te verzekeren. Volgens ons gaat het stadsbestuur hier in de fout door de Oudenaardse fietser een vals veiligheidsgevoel te geven rond de bescherming van zijn rijwiel aan het station."

 

"Misschien moet overwogen worden de fietsenstalling langs drie zijden af te sluiten en enkel de kant van het station open te laten. Een camera gericht op die zijde van de stalling kan diefstallen registreren. De stad kan zich uiteraard ook laten adviseren door andere steden waar veel gefietst wordt," bedenkt Folke.

 

"Op mijn eerste gemeenteraad als vertegenwoordiger van Groen zal ik aan de schepen van mobiliteit de vraag richten om de nodige actie te ondernemen in dit dossier.," besluit Folke, "Als fietsstad zijn we het immers onszelf verplicht ook de Oudenaardse fietser de nodige aandacht te schenken en hem of haar een beveiligde fietsenstalling aan het station te bieden."

 

Meer info voor de pers: Folke D'Haeyer, gsm 0474 21 13 59