Jong Groen brengt dubbele hommage

22 Mei 2015

Jong Groen brengt dubbele hommage

Naar tweejaarlijkse gewoonte organiseerde Jong Groen Oudenaarde tijdens het eerste weekend van oktober zijn Jotie T'Hooft Hommageavond. Dit jaar brachten ze op vrijdag 4 oktober 2013 niet enkel hulde aan de Oudenaardse dichter die rond die tijd zijn aardse leven verliet, maar ook aan zijn oom, , die net een jaar tevoren overleed en een van de bezielers achter de Jotie T'Hooft Poëzieprijs was.Rik T'Hooft

 

Hommage voor Jotie in Jeugdcentrum Jotie

De avond startte aan het graf van Jotie, een creatie van Rik T'Hooft, met een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht door Frank de Crits en een grafschrift van en over Jotie T'Hooft.

In een stoet met kaarsjes ging het dan naar Jeugdcentrum Jotie, waar nog een literair-muzikaal programma plaatsvond. Marijke Pinoy toonde met, een aan Rik opgedragen kortverhaal, aan dat Joties talent ruimer was dan dichten alleen. Egon De Mil, kleinzoon van Rik T'Hooft, verzorgde de muziek en Johan de Boose sloot af met een gedichtencyclus van Jotie en een aantal gedichten van zichzelf, geïnspireerd door het Oudenaardse, verguisde genie.

 

Geen wedstrijd

De hommageavond vormt traditioneel het startpunt van de Jotie T'Hooft Poëzieprijs, maar van deze traditie wordt dit jaar afgeweken, vertelde coördinator Tom Bruynooghe. "De Poëzieprijs ligt volledig in de handen van de gedreven mensen van Jong Groen Oudenaarde, en met het belangrijke verkiezingsjaar 2014 in het vooruitzicht, hebben we beslist de wedstrijd een jaartje uit te stellen. Zo zijn we zeker dat we ons er ten volle voor kunnen blijven inzetten en dat er niet aan kwaliteit ingeboet moet worden. Bovendien was het niet volledig duidelijk of we onze prijsuitreiking zouden mogen houden op de verjaardag van Jotie, die in de sperperiode valt."

 

De geïnteresseerde dichters kunnen hun werk dus nog een jaartje laten rijpen en we verwachten iedereen graag terug volgend jaar voor een nieuwe hommageavond, waarop het uitgestelde startschot voor de vierde editie van de Jotie T'Hooft Poëzieprijs alsnog gegeven zal worden.

 

Voor meer info

Tom Bruynooghe

Coördinator Jotie T'Hooft Poëzieprijs, namens Jong Groen Oudenaarde

[email protected]

0478 25 63 56