Groen steunt landbouwers met affichecampagne tijdens Ronde van Vlaanderen: gezonde voeding, eerlijke prijzen voor landbouwer en consument

04 April 2015

Groen staat aan de kant van de landbouwers. Tijdens de Ronde van Vlaanderen voert Groen actie voor gezonde voeding een eerlijke prijzen, voor landbouwer en consument. Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen): "Wij willen een toekomst voor landbouw in onze streek. Na 12 jaar CD&V-beleid verdwijnen steeds meer landbouwbedrijven en is het niet meer rendabel. Het is tijd om samen met de landbouwers een nieuw gezond landbouwmodel uit te werken voor gezonde voeding en eerlijke prijzen."  Vandaag zijn er 1000 landbouwbedrijven minder in Vlaanderen dan 10 jaar geleden. Een daling van 30%. Meuleman: "De oorzaak is de prijzenoorlog tussen supermarkten en het feit dat onze boeren moeten concurreren op de anonieme wereldmarkt, wat hen dwingt om onder de kostprijs te produceren. Terwijl de productiekost voor 100 liter melk 106 euro is, krijgt de melkboer hier maar 99 euro voor. Landbouwers zijn voor Groen een bondgenoot voor gezonde, lokale en betaalbare voeding. De affichecampagne van Groen neemt het op voor de getroffen landbouwers." Het huidige landbouwbeleid van Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) biedt geen antwoord op de verlieslatende bedrijven. Meuleman: "Het mislukt CD&V-beleid is de oorzaak van de huidige malaise bij de landbouwers. De weg vooruit voor de Vlaamse landbouw ligt niet in oneindige schaalvergroting om goedkope grondstoffen aan te leveren voor voedingsindustrie en export. Wel in een kortere ketens. Boeren krijgen een betere prijs voor hun producten als je de afstand tussen boer en consument korter maakt. Daar moet het beleid op inzetten."

"Als de Vlaamse regering het CD&V beleid op landbouw niet omgooit en onafhankelijke landbouwers niet ondersteunt voor eerlijke prijzen, zullen de volgende jaren een nieuwe lichting van onze boeren de boeken neerleggen", besluit Elisabeth Meuleman. "Dat is niet het landbouwbeleid van Groen. Groen wil een toekomst voor onze landbouwers met gezonde voeding en eerlijke prijzen."