Groen! vraagt een veilig alternatief voor fietsers na afsluiting van de N60 in Leupegem

13 December 2011

Persmededeling 5 december 2011 Het is reeds meer dan een week dat fietsers niet langer op de N60 mogen fietsen tussen de brug van de Minderbroederstraat en het rondpunt in Leupegem."Nemen we nu de inwoners uit Petegem of Huttegem (Bevere) die op de Meersbloem werken," geeft Steven Bettens als voorbeeld, "zij moeten de aangeduide omleiding via het rondpunt aan de Walburgakerk, de Matthijs Casteleinstraat, het spoorwegtunneltje en het Spei richting fietstunnel volgen om op hun werkplek te geraken. Dit is niet enkel een flinke omweg, maar deze nieuwe route is ook niet veilig. De oversteek van de Leupegemstraat is ronduit gevaarlijk en langs de fietspaden bij het Spei zou verlichting moeten komen."

"Om meer mensen te overtuigen de fiets te nemen om naar het werk of school te gaan of om boodschappen te doen, is het belangrijk dat er goeie voorzieningen zijn voor fietsers," aldus Steven Bettens, voorzitter van Groen! Oudenaarde. "Fietsen van de deelgemeenten naar het centrum of tussen de verschillende deelgemeenten kan in Oudenaarde niet altijd op een vlotte of veilige manier. Nu het niet langer toegelaten is voor fietsers om de N60 te gebruiken tussen de Minderbroederstraat en het rondpunt in Leupegem wordt het voor die fietsers zelf nog gevaarlijker."

"De oversteek van de Leupegemstraat ter hoogte van de kerk in Leupegem blijft zeer gevaarlijk. Tijdens een infovergadering op 12 december 2003, georganiseerd door de lokale afdeling van de Gezinsbond, stelde schepen van Mobiliteit Eeckhaut dat voor mensen komende van Leupegem de Jean Baptist Eeckhoutskaai en de fietspaden langs het Spei de nieuwe toegang tot het centrum van Oudenaarde zouden worden. Zowel burgemeester De Meulemeester, ook aanwezig die avond, als de schepen zeiden dat ze bij het Vlaamse Gewest zouden aandringen voor een veilige inrichting van de Leupegemstraat. We zijn inmiddels acht jaar verder. De oversteek ter hoogte van de kerk is vandaag enkel met verf op het wegdek aangeduid."

"Via het Spei en het tunneltje onder de spoorlijn naar Ronse, kunnen fietsers Diependale en het comfortabele fietspad langs de Desiré Waelkensstraat bereiken," vervolgt Steven Bettens,"De fietspaden langs het Spei zijn niet enkel de route die het stadsbestuur adviseert om van Leupegem naar het centrum te fietsen; sedert vorige week is deze route de aangeduide omleiding voor fietsers die niet langer de N60 mogen gebruiken. Momenteel zijn de fietspaden langs het Spei niet verlicht. Oneffenheden in het wegdek of rondslingerende zaken op het pad, kunnen op die manier niet tijdig opgemerkt worden."

"Om het fietsen veiliger te maken, hebben wij in een brief het stadsbestuur om een degelijke verlichting gevraagd ter hoogte van het Spei," besluit Steven Bettens, "Wij gaan er ook van uit dat ons bestuur de nodige initiatieven neemt om de oversteek ter hoogte van de kerk in Leupegem veiliger te maken."

Steven Bettens

Voorzitter Groen! Oudenaarde

055 30 08 37 - [email protected]