Groen wil innovatief en duurzaam ondernemen stimuleren in Oudenaarde

08 Oktober 2018

Groen wil innovatief en duurzaam ondernemen stimuleren in Oudenaarde

Op maandag 8 oktober stopte de elektrische campagnebus van Groen met Meyrem Almaci in Oudenaarde. Groen Oudenaarde nam die gelegenheid te baat om haar plannen voor een innovatief en duurzaam ondernemend Oudenaarde uit de doeken te doen. Groen-lijsttrekker Elisabeth Meuleman deed dat niet alleen, maar nodigde enkele creatieve Oudenaardse ondernemers uit.

 

Zo stelde Haytem Karoui van het bedrijf EZ-RIDE, gevestigd in Oudenaarde met showroom in Eine de EZ-step en EZ-rider (elektrische scooter) voor. Ook Wouter Kesteleyn tekende present. Wouter is een industrieel ingenieur uit Oudenaarde en CEO van de firma Greenergy, een bedrijf dat sinds 2009 actief is in hernieuwbare energie. Momenteel is Wouter voornamelijk bezig met opslagmogelijkheden voor elektriciteit. Het gaat om een slimme combinatie van zonnepanelen + batterij + WKK (warmtekrachtkoppeling). Met dit offgrid-concept kunnen woningen groener én goedkoper zelf hun stroom maken, een aansluiting met het te dure stroomnet is niet langer nodig. Wouter werkt hier aan samen met Luc Notebaert, kandidaat op de Groenlijst. En Meyrem Almaci genoot zichtbaar van de elektrische kracht van de Zero SR elektrische motorfiets van Zero Motorcycles.

 

"Oudenaarde kan een nieuwe generatie creatieve ondernemers aantrekken", licht lijsttrekker Elisabeth Meuleman toe. "Oudenaarde ligt op een half uur van Gent, een uur van Brussel of Rijsel, is enkele uren verwijderd van London, Amsterdam of Parijs. Het is een perfect alternatief voor het duurdere Gent of Brussel, en het heeft troeven: de nieuwe generatie tech-savvy mensen zijn naast een toffe, betekenisvolle job ook op zoek naar een aangename woonplek. Over de middag je koersfiets nemen en door de Vlaamse Ardennen gaan fietsen, daar zijn deze ondernemers mee te verleiden. Maar dan moet de stad heel bewust inzetten op innovatief ondernemen, deze creatieve ondernemers aantrekken en ondersteunen, en zich heel bewust als stad voor moderne ondernemers in de markt zetten."

 

Groen heeft daarom een plan Innovatief en Duurzaam Ondernemen klaar. Daarin wil de partij onder meer dat een volgend stadsbestuur een citymarketingcampagne voor ondernemers op poten zet. De stad kan organisator zijn van netwerkevenementen voor haar ondernemerscommunity. De stad kan een matchmaker zijn voor bedrijven en scholen en brengt onderwijs en ondernemen dichter bij elkaar. Zo worden onze scholen en bedrijven voorloper op vlak van bedrijfsstages, duaal leren, projecten die bedrijfsleiders voor de klas brengen. We worden een hub voor alternatieven voor voertuigen op fossiele brandstoffen. Een vernieuwde stationsbuurt wordt een knooppunt voor co-working spaces en er komt een mobipunt met elektrische laadpalen, elektrische deelauto’s, verhuur van elektrische scooters of andere propere alternatieve vervoersmodi. De stad moet ook samenwerken met bestaande startup-communities en kan ondersteuning bieden door het aanbieden van bedrijfsruimte, tijdelijk gratis of voor verminderd tarief. Industriële startups stimuleren kan onze maakindustrie extra zuurstof geven. Tenslotte zit ook een horecaplan vervat in het actieplan Innovatief en Duurzaam Ondernemen. Een bloeiende horeca, gezellige lunchplekjes, restaurantjes en cafés kunnen een nieuwe generatie ondernemers overtuigen om hier te wonen, te leven en te blijven ondernemen.

 

Het volledige actieplan Innovatief en Duurzaam Ondernemen vind je op www.groenoudenaarde.be.

 

Bekijk ook eens het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Ztw8w8VKs9w.