Groen wil speeltuintjes uit jachtgebied

24 Januari 2018

Groen wil speeltuintjes uit jachtgebied

(Lees onderaan hoe je je perceel kan laten schrappen als jachtgebied.) Persbericht 24 januari 2018  

Groen wil speeltuintjes uit jachtgebied

Sinds vorig jaar is via www.geopunt.be de kaart met Vlaamse jachtgebieden beschikbaar. Aangezien een jager over een aaneengesloten gebied van 40 ha moet beschikken alvorens te mogen jagen met een geweer, werden openbaar domein en zelfs privétuintjes ingekleurd om aan die 40 ha te komen. Ook in Oudenaarde werden scholen, speeltuintjes, voetbalvelden, parochiezalen, kerkhoven en hele woonwijken ingekleurd als jachtgebied.

"Wij kwamen tot de schokkende vaststelling dat onze tuin, en eigenlijk onze hele woonwijk, met zo veel gezinnen met jonge kinderen, in jachtgebied ligt", aldus Peter Blondeel en Eva Pycke, bewoners van de wijk Den Hazel. "We bestudeerden de kaart van de jachtgebieden wat dieper en zagen dat we niet alleen zijn. Woonwijken zoals de nieuwe wijken in Mullem zijn ook jachtgebied. Maar ook ons speeltuintje hier in de Tivolistraat, de school, de parochiezaal en zaal Ruhuna in Welden, de Drie Sleutels en het bijhorende speeltuintje in Mater, het speeltuintje en voetbalveld aan de Pelikaanstraat in Nederename, liggen volledig in jachtgebied. Bij verder onderzoek blijkt dat het relatief eenvoudig is om je eigendom te laten schrappen. Maar je moet het weten natuurlijk. Daarom starten wij alvast een campagne in onze wijk om onze buren te informeren, en doen we deze actie."

De partij Groen steunt de actie. Op de volgende gemeenteraad doet Groen het voorstel om alvast alle eigendommen van de stad te laten ontkleuren. "Speeltuintjes, voetbalvelden, scholen,... horen niet in jachtgebied. We vragen het stadsbestuur om openbaar domein in eigendom van de stad te laten ontkleuren", bevestigt Groen-raadslid Elisabeth Meuleman. "We vragen ook dat de stad haar inwoners informeert via het gemeentelijk informatieblad. Zo is iedereen ten minste op de hoogte en kan wie wenst, stappen ondernemen om zijn privé-eigendom te laten ontkleuren."

 

Ter illustratie kaarten als bijlage:

 • "Den Hazel en speelplein Tivolistraat": alles wat groen is, is jachtgebied. Grijs (= centrum Oudenaarde, Eine, Ename) is geen jachtgebied. Rood omcirkeld is den Hazel. Dus een jachtgebied dat insnijdt in het jachtvrije gebied. Compleet niet logisch. Het rode kruisje is waar het speelpleintje in de Tivolistraat zich bevindt.
 • "Mater": de 3 sleutels bevinden zich in jachtgebied (want groen ingekleurd). De overkant van de straat is geen jachtgebied,...
 • "Welden": de parochiezaal en de Ruhuna liggen in jachtgebied. De overkant van de straat is geen  jachtgebied.
 • Idem dito voor het speeltuintje en voetbalveld in de Pelikaanstraat in Nederename.

 

 

 

Hoe kan je te weten komen of jouw perceel als jachtgebied is ingekleurd?

 • Open www.geopunt.be;
 • klik rechts op het tabblad "Kaarten en plaatsen";
 • klik op "Natuur en Milieu" en vervolgens op "Jacht";
 • vink "Jachtterreinen" aan; Inzoomen op jouw gemeente, buurt, straat, perceel
 • links onderaan kan je de "achtergrond" kiezen. De basiskaart geeft alle straten met straatnamen in grijs, alle bebouwde oppervlakte in rood en zelfs alle perceelsgrenzen in een bruine lijn als je voldoende inzoomt.

 

Hoe kan je je perceel laten schrappen als jachtgebied?

 • Op de webpagina https://www.natuurenbos.be/jachtplannen van het Agentschap Natuur en Bos kan je het noodzakelijke formulier "Aanvraag tot wijziging van een jachtplan". Je vindt het ook als bijlage op deze webpagina.
 • Voor het vervolledigen van dit formulier heb je de kadastrale perceelnummers van jouw eigendom nodig. Die vind je op je aanslagbiljet onroerende voorheffing.
 • Het vervolledigde formulier stuur je via e-mail naar [email protected]. Vermeld als onderwerp van jouw e-mail: "Vraag tot schrapping van mijn perce(e)l(en) uit het jachtgebied".
 • In de e-mail zelf kan je schrijven dat je eigenaar van percelen bent die je wil laten schrappen als jachtgebied. Je kan ook bevestiging van ontvangst van jouw vraag tot schrapping vragen.

 

Zijn er onduidelijkheden? Laat het ons weten op [email protected] of kom de eerste of derde zaterdag van de maand tussen 10 en 12 uur naar ons Groenhuys, Bergstraat 1.

Meer info: Elisabeth Meuleman - 0473 41 61 47
BIJLAGEN:
aanvraag_wijziging_jachtplan.zip