Groen vraagt plan ter verbetering van luchtkwaliteit in Oudenaarde

14 Januari 2018

Groen vraagt plan ter verbetering van luchtkwaliteit in Oudenaarde

Persbericht 15 januari 2018   De nieuwe luchtkwaliteitskaart die de VMM (Vlaamse Milieumaatschappij) gisteren presenteerde toont aan dat slechte luchtkwaliteit zich niet beperkt tot grote steden zoals Brussel, Antwerpen en Gent. Ook in kleinere steden en gemeenten overschrijdt de luchtkwaliteit op bepaalde plaatsen de gezondheidsnormen van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie).

 
"We bestudeerden de kaart voor Oudenaarde", zegt Groen-gemeenteraadslid Elisabeth Meuleman, "en we kunnen zeer duidelijk de pijnpunten in onze stad detecteren. Eigenlijk zijn er geen verrassingen. In het centrum van Bevere, de Beverestraat, de Bergstraat, het centrum van Leupegem, de N46 in Ename, de Oudstrijderstraat, Nestor De Tièrestraat en de Markt worden de gezondheidsnormen op jaarbasis overschreden."
 
Stikstofdioxide of NO2, wat op de kaart in beeld wordt gebracht, dringt ons lichaam binnen via de longblaasjes. De gezondheidseffecten zijn gekend: ontstekingen van longen en luchtwegen, kortademigheid en astma, hart- en vaatziekten, maar ook vroeggeboortes en dementie. Kinderen zijn extra gevoelig. Volgens professor Tim Nawrot van de UHasselt zijn er weinig andere stoffen die zo een impact hebben op de gezondheid.
 
"Groen roept het stadsbestuur op om een lokaal luchtkwaliteitsplan uit te werken. Ondanks de heraanleg blijft de Markt bv. een drukke verkeers-as. Verdere maatregelen moeten genomen worden om verkeer om te leiden via de N60, zodat ook Bevere wordt ontlast. Er moet werk gemaakt worden van de heraanplanting van groen(schermen) langs de N60. Functioneel fietsen moet nog veel meer worden aangemoedigd, veilige fietsinfrastructuur is daarvoor een essentiële voorwaarde. Ook elektrisch rijden kan worden gestimuleerd op gemeentelijk niveau. De stad moet aandringen op een kilometerheffing voor vrachtwagens op de N46 en andere gewestwegen in onze stad om het vervuilende vrachtverkeer te weren. Dit zijn maar enkele maatregelen die een lokaal luchtkwaliteitsplan kan bevatten", besluit Meuleman, die het voorstel zal neerleggen op de volgende gemeenteraad op 29 januari 2018.
 
Wil je weten welke concentraties stikstofdioxide in jouw buurt gemeten worden? Je kan de waarden vinden op de webpagina www.vmm.be/data/stikstofdioxide-no2-jaargemiddelde.
 
Elisabeth Meuleman
Vlaams Volksvertegenwoordiger
Gemeenteraadslid Oudenaarde
0473 41 61 47