Meer dan Groen Oudenaarde roept burgemeester op om op 11 november Mayors for Peace-vlag te hijsen tegen de oorlog in Gaza

14 November 2023

Meer dan Groen Oudenaarde roept burgemeester op om op 11 november Mayors for Peace-vlag te hijsen tegen de oorlog in Gaza

‘We moeten een duidelijk signaal geven dat we elke vorm van geweld tegen onschuldige burgers veroordelen en pleiten voor een direct staakt-het-vuren in Gaza’, roept gemeenteraadslid Elisabeth Meuleman op.

Meer dan Groen Oudenaarde vraagt dat burgemeester Marnic De Meulemeester morgen, op 11 november, de vlag van Mayors for Peace (Burgemeesters voor vrede) hijst aan het stadhuis. ‘We moeten een duidelijk signaal geven dat we elke vorm van geweld tegen onschuldige burgers veroordelen en pleiten voor een direct staakt-het-vuren in Gaza’, roept gemeenteraadslid Elisabeth Meuleman op.

 

Mayors for Peace is een internationaal netwerk van steden en gemeenten die pleiten voor een wereldwijde nucleaire ontwapening naar aanleiding van de vernieling van Hiroshima en Nagasaki maar zich ook wil inzetten voor vrede. Oudenaarde is één van de 8.321 steden in 166 landen die lid is van het netwerk. Sinds de oorlog tussen Israël en Hamas begon op 7 oktober kwamen al meer dan 11.000 Palestijnen, onder wie meer dan 4.500 onschuldige kinderen om het leven. Driest hoogtepunt was het bombarderen van een ziekenhuis waarbij premature baby’s het leven lieten omdat er geen elektriciteit meer was voor incubatoren. Uiteraard moeten we daarbij ook de blinde aanvallen van de terroristische organisatie Hamas op Israël ten stelligste veroordelen.

 

De oorlog in Gaza zorgt ook bij ons voor toenemende spanningen en polarisatie. Daarom deed burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte eerder vandaag een oproep aan alle burgemeesters van het netwerk om ervoor pleiten dat Israël de oorlog in Gaza stopzet. ‘Het conflict houdt een directe bedreiging in voor de veiligheid en de samenhorigheid in de steden’, zegt Bonte.

 

Meer dan Groen Oudenaarde roept burgemeester Marnic De Meulemeester op om gevolg te geven aan de oproep van Bonte. ‘Maar meer nog’, zegt Meuleman, ‘morgen is het 11 november, herdenking van Wapenstilstand. “Nooit meer oorlog” is niet voor niets de spreuk die we morgen levendig willen houden. Het zou een sterk signaal zijn als Oudenaarde en onze burgemeester dan, met het uithangen van de Mayors for Peace-vlag, duidelijk standpunt inneemt: dat wij ons aansluiten bij de oproep om elke vorm van geweld tegen onschuldige burgers veroordelen en te pleiten voor een direct staakt-het-vuren in Gaza. Burgemeesters hebben een lokale verantwoordelijkheid, maar kunnen ook mee druk uitoefenen op hun regeringen’, besluit Meuleman.