Oud postgebouw kan centrum voor kleine ondernemers en creatievelingen worden

25 Januari 2016

Oud postgebouw kan centrum voor kleine ondernemers en creatievelingen worden

Bpost verlaat het oude postgebouw aan de Bekstraat in Oudenaarde voor een nieuw sorteercentrum op het bedrijventerrein van de Coupure. Groen ziet in deze verhuizing een opportuniteit voor de realisatie van een ondernemerscentrum aan de Bekstraat. Oudenaarde wil investeren in haar lokale economie en een aantrekkingskracht uitoefenen op ondernemers om zich hier te vestigen en hun handel uit te bouwen. Initiatieven hiertoe bleven beperkt tot het uitbreiden van industriegronden of het verfraaien van het uiterlijk van de winkelstraten. Investeren houdt in dat er toekomstgericht moet gedacht worden en kansen aangeboden worden aan starters en creatieve, innovatieve denkers en doeners.

Voor dergelijke ondernemers is er weinig tot geen plaats in Oudenaarde. Ook in Oudenaarde zijn er heel wat KMO's die gerund worden van aan de keukentafel en waarbij de garage is ingepalmd door de eerste aangekochte stock.

Volgens Tim Vanderhaeghen van Groen kan Oudenaarde op dit vlak nog heel wat stappen zetten: "Het is aan de stad om plekken te creëren waar startende of groeiende kleine ondernemingen kunnen experimenteren en de eerste stappen zetten".

Vanderhaeghen, die zelf de eenmanszaak 'TimsTasting' runt denkt concreet aan:
- Ruimtes voor kleine bedrijven of eenmanszaken: flexdesks (om eenmalig of paar dagen te gebruiken), kantoorruimtes (dagelijkse activiteit voor bepaalde periode, professionele gespreksruimtes (klanten en leveranciers ontvangen), vergaderlokalen, ?
- Ruimtes voor starters en kleine ondernemingen in de retailsector waar de ondernemer (zonder zware investeringen) kan proeven van de wereld van de verkoop: pop-up shops, mixed concept shops, ?
- Ruimtes voor creatieve ondernemingen: werkruimtes, ateliers, tentoonstellings- en verkoopplaats, ?
- Ruimtes die creatieve denkers samenbrengt en laat samenwerken: co-workingspaces, koffiehoeken en creatief uitdagende werkplekken
 

Het bericht dat de gebouwen van BPost te koop werden aangekomen, deed Vanderhaeghen hierover nadenken: "De ligging in het centrum, op wandelafstand van het station is ideaal. De beschikbare ruimtes bieden heel wat mogelijkheden tot kantoorruimtes, crea-ateliers, opslagruimte, co-workingspaces, flexplekken, vergaderaccommodatie, pop-upshops, ?
De stad krijgt nu de kans om het lokale ondernemersklimaat aan te scherpen en in te zetten op de economie en de ondernemers van de toekomst".
Vanderhaeghen zal dit op de gemeenteraad van komende maandag voorleggen aan het stadsbestuur.