Groen wil amibitieuzere aanpak om dé fietsstad van de regio te worden

03 Juli 2015

Groen wil amibitieuzere aanpak om dé fietsstad van de regio te worden

Op de laatste gemeenteraad voor de zomer (29 juni 2015) staat ieder jaar de budgetwijziging van het lopende jaar geagendeerd. Opvallend dit jaar is dat er flink geschoven wordt met bepaalde investeringen. We stellen vast dat de aanleg van parkeerplaatsen veel belangrijker is dan voorzieningen voor de fietser. Oudenaarde voorziet 20 keer meer voor de aanleg van autoparkeerplaatsen dan voor de aanleg of herwaardering van fietspaden. Voor een stad die zich dé fietsstad van de regio wil noemen, mag men anders verwachten. Daar komt nog bij dat Oudenaarde dit jaar niet deelneemt aan de "Autovrije Zondag" (maar die dag wel een autorally laat plaatsvinden).   "2 085 000 euro voorziet de stad in 2015 voor de aanleg van autoparkeerplaatsen. Dit bedrag zal vooral gaan naar de aanleg van een extra verdieping op de parking langs de Minderbroederstraat", begint Steven Bettens. "In gans Oudenaarde wordt dit jaar één extra fietspad voorzien: dat langs de Sterrestraat richting Schelde in Heurne. Hiervoor wordt 142 610 euro uitgetrokken. De provincie betaalt van dat bedrag 44 000 euro als subsidie terug aan de stad."

 

"Voor ons stadsbestuur komt de auto nog steeds op de eerste plaats", vervolgt Bettens "Dat zien we in het budget, maar ook in het beleid. Op onze vraag in januari van dit jaar voor een nieuw fietspad langs de Wortegemstraat antwoordde de schepen van Openbare Werken dat dit er in het voorjaar van 2015 zou komen. In de budgetwijziging vinden we dit niet terug. Er zijn nochtans middelen beschikbaar. Diezelfde schepen zei immers tijdens de commissievergadering van einde mei dat er, gezien dit jaar niet zou begonnen worden met de heraanleg van de Markt, extra middelen zouden vrijkomen voor heraanleg van wegen en voetpaden."

 

"Doordat dit jaar niet met de heraanleg van de Markt kan begonnen worden, is de parking langs de Minderbroederstraat minder dringend geworden. Dit jaar is een ideaal moment om het fietsbeleid prioriteit te geven, in de planning en het beleid van de stad", besluit Steven Bettens "We begrijpen niet dat de stad dit jaar niet zal deelnemen aan de Autovrije Zondag maar op die dag wel een autorally op haar grondgebied toelaat. Kan het ironischer? Oudenaarde blijft volhouden dat ze dé fietsstad van de regio wil worden. Voor Groen mag de uitvoering heel wat ambitieuzer."

 

Meer info: Steven Bettens - 0474 88 19 54