Jotie T'Hooft Poëzieprijs is een groot succes!

08 Mei 2015

Jotie T'Hooft Poëzieprijs is een groot succes!

Jotie T'Hooft Poëzieprijs is een groot succes!   Intussen is de inzendtermijn voor de Jotie T'Hooft Poëzieprijs al een tijdje verstreken en zijn de verschillende jury's druk aan het lezen. En het mag nu reeds gezegd worden dat de wedstrijd een

groot succes is.

 

Vrijdag, 29 februari, overhandigden Ingrid Weverbergh, de weduwe van Jotie, en Anne-Mie Havermans aan de Oudenaardse burgemeester de petitie voor het behoud van het graf Van Jotie (zie ook www.groenoudenaarde.be/jotie/graf/petitie).

 

Aansluitend mocht een fiere Tom Bruynooghe, coördinator van de door Jong Groen georganiseerde Jotie T'Hooft Poëzieprijs, het aantal deelnemers aan de gedichtenwedstrijd bekendmaken:

"Alles samen deden maar liefst 310 deelnemers mee, goed voor een totaal van 560 gedichten. Een dergelijk aantal deelnemers en ook het zeer hoge aantal bezoeken aan onze website maken dat de Jotie T'Hooft Poëzieprijs reeds van bij de eerste editie een plaats heeft verdiend tussen de andere Vlaamse poëziewedstrijden. We vonden dat Oudenaarde, die zo een groot dichter onder zijn inwoners gehad heeft, de fierheid mag hebben zich te profileren als stad van de poëzie. Ik denk dat we terecht mogen stellen dat we er in geslaagd zijn Oudenaarde op de 'poëziekaart' te zetten."

 

Marc de Bel, Brigitte Minne, Daniel Billiet, Klaas Delrue en Koen Browaeys buigen zich over de 28 gedichten van de 17 kinderen die een gedicht schreven rond het thema "Een marsman op aarde".

Ingrid Weverbergh, Tom Kestens, Frank de Crits, René Lemarcq en Nathalie David staan 157 gedichten rond het thema "En wat dan" te wachten, afkomstig van 109 jongeren.

De zwaarste taak is weggelegd voor Johan de Boose, Paul Cox, Jean-Marie De Smet, Pierre Neirinckx en Luc Denorme. Zij moeten een oordeel vellen over 375 gedichten van in totaal 184 deelnemers uit Vlaanderen en Nederland.

 

"De prijsuitreiking op 9 mei wordt een groot feest. Een feest omdat 9 mei de geboortedag is van de grote dichter aan wie we onze prijs opdragen en een feest om de deelnemers en in het bijzonder de winnaars te vieren," vervolgde Tom Bruynooghe, "We hebben nu reeds toezeggingen van Klaas Delrue (Yevgueni) voor de muzikale opluistering, Marc de Bel heeft speciaal voor de gelegenheid een gedicht geschreven dat hij zal brengen, er zal theater zijn naar aanleiding van een nieuwe productie over Jotie, er zullen exposities te bekijken zijn en nog veel meer."

 

Jong Groen organiseert de prijsuitreiking van de Jotie T'Hooft Poëzieprijs in samenwerking met de familie van Jotie, het Poëziecentrum, de bibliotheek van Oudenaarde en een aantal fans van de dichter.

 

Hieronder vindt u een foto van de receptie na de plechtigheid in het stadhuis. De foto is genomen in de Schepenzaal, de zaal waar Johan "Jotie" T'Hooft en Ingrid Weverbergh op 29 augustus 1975 huwden.

Van links naar rechts herkent u schepen van Burgerzaken Carine Portois, Joties oom Rik T'Hooft, kunsthistorica en experte funerair erfgoed Anne-Mie Havermans, burgemeester Marnic De Meulemeester, schepen van Cultuur Guy Hove, Ingrid Weverbergh en Jong Groen-coördinator van de poëziewedstrijd Tom Bruynooghe.

Meer info
Tom Bruynooghe
Coördinator Jotie T'Hooft Poëzieprijs, namens Jong Groen Oudenaarde
gsm 0478 25 63 56