Stad Oudenaarde belooft een actieplan in strijd tegen eenzaamheid

01 Oktober 2019

Stad Oudenaarde belooft een actieplan in strijd tegen eenzaamheid

01.10.2019  HLN  : https://www.hln.be/in-de-buurt/oudenaarde/stad-oudenaarde-belooft-een-actieplan-in-strijd-tegen-eenzaamheid~a7c76302/?fbclid=IwAR15mGUu_fcp9iCvUgOH3BcpqrbtghF3KDZY6a0A0HRZWRcrbMVeXAx9hWw

 

Groen-raadslid Eric Meirhaeghe wil dat de stad Oudenaarde werk maakt van een omvattend actieplan tegen eenzaamheid. “Eenzaamheid is een complex en onderschat probleem. Vaak is er een verkeerde perceptie dat eenzaamheid enkel bij senioren voorkomt”, alarmeert Meirhaeghe. Schepen van Sociale Zaken Mathieu Mas (CD&V) reageert met de belofte, dat de stad verenigingen, burgers, vrijwilligers en instellingen zal betrekken bij de opmaak van zo’n plan.

Over hoeveel en over welke mensen gaat het? Wat zijn de oorzaken? Hoe herken je en detecteer je eenzaamheid en isolement? Hoe kunnen diensten beter samenwerken? Dat zijn volgens Groen-gemeenteraadslid Eric Meirhaeghe de vragen die het stadsbestuur moet stellen om een actieplan uit te werken waarmee het eenzaamheid kan bestrijden.

Mathieu Mas (CD&V), schepen van Sociale Zaken in Oudenaarde, belooft dat zo’n actieplan er komt, maar zegt dat de stad nu ook al veel doet tegen vereenzaming. “Er is een jeugdopbouwwerker die op zoek gaat naar kwetsbare (en soms ook eenzame) jongeren, een toeleider die anderstaligen en nieuwkomers wegwijs maakt in onze stad. Deze zomer waren er ook buurtsportkampen en hield de buurtkar halt in verschillende deelgemeentes. Verder kan er dagelijks gegeten worden in het sociaal restaurant De Pelikaan, zijn er wekelijks activiteiten in het lokaal dienstencentrum De Vesting en zijn er maandelijks culturele en culinaire OK-swarree-avonden in het kader van de kansenpaswerking. Ook gaat over enkele weken het dagverzorgingscentrum in de Scheldekant open en wordt mantelzorg aangemoedigd. Ten slotte worden de buurtcomités ook gestimuleerd om culturele activiteiten te organiseren met behulp van de feestcheque”, somt Mas op.