Stadsbestuur belooft plan voor fietsparkeerplaatsen na voorstel van Jong Groen

01 April 2010

Stadsbestuur belooft plan voor fietsparkeerplaatsen na voorstel van Jong Groen

Persmededeling 30 maart 2010 Gisterenavond zorgde Jong Groen-voorzitter Pol Reynaert voor een primeur door als eerste een voorstel te laten toevoegen aan de agenda van en te komen toelichten op de gemeenteraad. Jong Groen wil voldoende en veilige fietsparkeerplaatsen. De burgemeester en bevoegde schepen antwoordden beide dat er een plan voor fietsparkeerplaatsen komt.Jong Groen Oudenaarde voerde op 6 februari 2010 aan het cultureel centrum De Woeker actie voor meer en kwaliteitsvolle fietsparkeerplaatsen. Met hun voorstel voor fietsstallingen wilden zij ook naar de gemeenteraad trekken. Het gemeentedecreet laat dit toe maar stelt wel dat het voorstel door minimum 300 inwoners van minstens 16 jaar oud moet gesteund worden. In een mum van tijd verzamelde Jong Groen 500 handtekeningen.

"Hier en daar zijn er in Oudenaarde wel fietsparkeerplaatsen en komen er inderdaad nieuwe bij", lichtte Pol Reynaert zijn voorstel gisterenavond toe. "Aan abdij Maagdendale en de Qubus zijn er degelijke stallingen, hoewel er op deze laatste locatie veel te weinig zijn. Maar het is opvallend dat een structurele aanpak ontbreekt," vervolgt hij, "hoewel het mobiliteitsplan uit 2002 reeds expliciet vermeldt dat er aan alle openbare gebouwen en belangrijke bushaltes fietsstallingen moeten komen en de stad zich in haar beleidsplan engageert meer mensen op de fiets te willen krijgen, merken we dat er geen plan voor de aanleg van fietsstallingen bestaat."

Zowel de bevoegde schepen als de burgemeester reageerden op het voorstel. Zij erkennen dat er inderdaad openbare gebouwen zijn waar nog fietsparkeerplaatsen ontbreken en lieten verstaan dat er niet zal gewacht worden op de herziening van het mobiliteitsplan. De burgemeester bevestigde dat er een plan zal uitgewerkt worden met daarin doelstellingen op korte, middellange en lange termijn.

"Het zou onbegrijpelijk zijn dat het stadsbestuur wacht op een volgend mobiliteitsplan", reageerde Pol Reynaert na afloop van de gemeenteraad. "Het huidige mobiliteitplan besteedt immers de nodige aandacht aan fietsparkeerplaatsen."

"We zijn uiteraard heel tevreden dat de burgemeester en de bevoegde schepen toezegden dat er een plan zal opgemaakt worden", besluit Pol Reynaert. "Binnen afzienbare tijd zal dit voorgesteld worden in de betreffende commissie. Wij blijven dit dossier uiteraard opvolgen."

Meer info: Pol Reynaert, voorzitter Jong Groen Oudenaarde