Groen Oudenaarde bedankt treinreizigers en vraagt herziening betalend parkeren

17 Februari 2017

Groen Oudenaarde bedankt treinreizigers en vraagt herziening betalend parkeren

De treinreizigers kregen dinsdagochtend 14 februari aan de stations van Oudenaarde en Eine een speciaal dankjewel. Met de actie in meer dan 65 stations en bushaltes in Vlaanderen en Brussel klaagt Groen de besparingen op trein, tram en bus aan. Groen-voorzitster Meyrem Almaci: "We steken de vele gebruikers van het openbaar vervoer een hart onder de riem. En dat is nodig, want de besparingspolitiek op de Lijn en de NMBS laat zich stevig voelen." Eva Mouton maakte speciaal voor Valentrein een cartoon met '3 tips voor meer perrongeluk'. En ook dit jaar vielen er opnieuw prijzen te winnen.   "Een extra pijnpunt voor Oudenaarde is de invoering van het betalend parkeren eind vorig jaar", gaat lokaal voorzitter Steven Bettens verder. "Drie maanden later zien we de resultaten: twee derden van de stationsparking staat leeg. In de naburige straten daarentegen, neemt de parkeerdruk toe. Dat betekent nog meer auto's in het stadscentrum en de randparkings (zoals aan de NCMV-hallen en de bowling); auto's die anders op de stationsparking stonden. Wellicht zal het stadsbestuur dus nog nieuwe parkings willen aanleggen in de stad omdat er te weinig parkeerplaatsen zijn? Met een gigantische stationsparking die half leeg is in de week en bijna helemaal leeg in het weekend? Wat een onverstandig ruimtegebruik! Ook de deel- en buurgemeenten zijn het slachtoffer: mensen parkeren hun wagen nu op het Ohioplein in Eine, in St.-Denijs-Boekel of Munkzwalm en nemen daar de trein. Wat is daarvan de milieuwinst?"

"Bovendien is de parking veel te duur: 6,60 euro per dag, 32,80 euro per maand en 342,40 euro per jaar. Heb je een werkgever die die kosten draagt dan ben je bij de gelukkigen, maar de meesten van ons hebben minder geluk. Ten slotte was ook de fietser vergeten in het verhaal", besluit Bettens. "Op aandringen van Groen wordt ten minste al voorzien in een toegang voor de fietser langs de Broekstraat. We vragen aan het stadsbestuur om met de NMBS in gesprek te gaan om deze maatregel terug te schroeven of op zijn minst de tarieven aan te passen."

Groen wil dat de trein-, tram- en busreiziger op de eerste plaats komt met stipt en aangenaam vervoer. Vlotte en snelle verbindingen, waar je ook opstapt en betere dienstverlening in grote en kleine stations.

Op Valentrein konden de reizigers ook iets winnen. Groen trakteerde de gelukkige vinder van de cartoons van Eva Mouton op een mooie trip. Met de trein, tram of bus natuurlijk.