GR van 2 mei 2011 - tussenkomsten

30 April 2011

Voor deze gemeenteraadszitting stelde Elisabeth 1 vraag naar meer informatie over de campagne voor de Ronde van Vlaanderen, en diende ze een voorstel in om vrijwilligersprojecten te steunen. 1. Oudenaarde De Ronde Het stadsbestuur van Oudenaarde wil heel graag dat vanaf volgend jaar de aankomst van de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde is. Naast Oudenaarde zijn ook Meerbeke, waar de ronde tot dit jaar arriveerde, en Ronse kandidaat-aankomststeden. De stad voerde via allerlei kanalen een grootschalige campagne om zich als ideale aankomstplaats te promoten. Normaal gezien zouden we voor de zomer weten waar de aankomst vanaf volgend jaar zal zijn.

Vraag

  • Waar en wanneer werd de beslissing genomen om volop voor deze campagne te gaan? Hoe werd en wordt het verdere beslissingsproces hierover georganiseerd?
  • Hoeveel heeft de campagne tot op heden in zijn totaliteit gekost?
  • Wat zal de totale kost zijn om de aankomst van de Ronde in Oudenaarde te krijgen? Wat is het bedrag dat aan organisator Wouter Vandenhaute en zijn holding de Vijver moet betaald worden? Wat is de economische return voor de stad? Waar worden extra inkomsten verwacht?
  • Van welke dienst - sport, cultuur, toerisme of nog een andere - wordt dit budget genomen? Wat zal de impact zijn voor de andere activiteiten van die dienst?

2. Gemeentelijke subsidie voor individuele deelname aan ontwikkelingsprojecten

Heel wat jongeren zijn tegenwoordig warm te maken voor vrijwilligerswerk in het Zuiden. Populair zijn de bouwkampen, o.a. met Damiaanactie, maar ook veel andere projecten kennen een groot succes. In de meeste gevallen wordt aan de deelnemers gevraagd om, naast eigen reis- en verblijfskosten, via sponsoring ook een bedrag in te zamelen voor het project ter plaatse. In heel wat gemeenten kan men hiervoor, al dan niet via de GROS, een subsidie aanvragen (voorbeelden zijn Waregem, Deinze, Tessenderlo, Oostende en nog veel meer...) In Oudenaarde kunnen subsidies enkel toegekend worden aan erkende organisaties en niet aan individuen of groepen van jongeren.

Voorstel

De stad Oudenaarde stelt, op basis van de reglementen van andere gemeenten en rekening houdend met de gangbare criteria, een reglement op dat toelaat dat individuen, die vrijwilligerswerk verrichten in het Zuiden, via de GROS een projectaanvraag kunnen indienen voor sponsoring van het project ter plaatse. Het reglement zal ingaan vanaf 1 juli 2011. Er wordt een budget voorzien bij de begrotingswijziging.