Feest van de poëzie verenigt België en Nederland

16 April 2010

Feest van de poëzie verenigt België en Nederland

Vrijdag 7 mei staat al een tijdje bij vele poëzieliefhebbers verspreid over ons land aangestipt in de agenda. Dan vindt voor de tweede maal de prijsuitreiking van de Jotie T'Hooft Poëzieprijs plaats. Wie er de eerste keer bij was op de zonovergoten binnenkoer van de abdij van Maagdendale, herinnert zich nog dat dit een groot feest geworden is. Vandaar dat de organisatie zich ertoe geëngageerd heeft van de tweede editie een even groot feest te maken, met dezelfde formule. Wat gewijzigd is, is de plaats van het gebeuren. We kiezen deze editie voor de gezelligheid van De Boerderij in de Nestor De Tièrestraat in Eine. In dit kader staan opnieuw verschillende kunstvormen op het programma, waaronder beeldende kunst, video, performance, muziek en uiteraard poëzie.

Opvallend is de aanwezigheid van een grote delegatie uit Nederland. Beeldende kunstenaars Douwe Buwalda en Bert van der Sluijs waren er vorige keer ook al bij, dit jaar krijgen ze het gezelschap van dichter-performer Erwin Troost, dichter Peter van der Wal en filmmaker Frans Mouws. Deze maakt een film over de invloed die Jotie vandaag nog steeds heeft. Hij toont niet alleen enkele beelden uit zijn film, hij heeft ook laten weten zijn camera mee te brengen om ter plaatse opnames te maken voor de film.

De kinderen worden ook dit jaar niet over het hoofd gezien. Niet alleen starten we de avond (om 18u30) met een muzikaal optreden van Marc de Bel, ook tijdens de avond zijn er verhalen voor de jongsten door Hilde Rogge en kunnen de kinderen zich uitleven op de speelweide.

Het muzikale luik is opnieuw gevarieerd een groots opgevat. We starten met Marc de Bel, wisselen af met Willy Pirottes "Aan mijn prinses" van Jotie op muziek en het Meander-ensemble dat gedichten van Jotie zingt en begeleidt met de luit, maar ook eigen nummers brengt, en sluiten af met The Bony King of Nowhere, die aan zijn doorbraak in België bezig is.

Uiteraard worden de winnaars van onze wedstrijd niet vergeten, want zij hebben een extra reden om feest te vieren. Naast de uitreiking van de prijzen stellen we ook de bundel voor met de winnende gedichten, aangevuld met extra's waarvoor Ingrid Weverbergh, Joties weduwe, ons inzage gaf in de fotoboeken en tekenmappen van Jotie.

Wanneer we er nog bij vertellen dat iedereen welkom is, of men nu deelgenomen heeft of niet, gewonnen heeft of niet, en de gehele avond gratis is, kunnen we ons geen reden indenken om niet aanwezig te zijn op dit feest van de poëzie.

Volledig programma in bijlage.

Met vriendelijke groeten

Tom Bruynooghe

Coördinator Jotie T'Hooft Poëzieprijs

0478 256 356