Groen wil verkeersleefbare woonstraten

10 Januari 2015

Groen wil verkeersleefbare woonstraten

Woensdag 7 januari 2015 gebeurde opnieuw een zwaar verkeersongeval op het kruispunt Diependale/Leupegemstraat. Een automobilist negeerde het rode licht. Gelukkig liep er niemand op het voetpad! "Verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid in de dorpscentra moéten voor het stadsbestuur een absolute topprioriteit zijn", stelt Steven Bettens. "In Diependale werd vorige week weer een paaltje omvergereden. Automobilisten blijven er op het voetpad rijden. Buurtbewoners bevestigen dat op het kruispunt dagelijks meerdere auto's door het rode licht rijden.  Op de gemeenteraad van november 2014 stond zowel de verkeersonveiligheid in de Leupegemstraat als in Diependale geagendeerd. Het stadsbestuur moet nu maar eens ophouden te blijven stellen dat de hoge snelheid een subjectief gegeven is. Het moet met maatregelen komen die de verkeersleefbaarheid verhogen", vervolgt Bettens.We citeren letterlijk het mobiliteitsplan van 2011: "De verkeersleefbaarheid is belangrijker dan vlot autoverkeer. In de woonstraten dient een beter voetgangersmilieu teweeggebracht worden door de zone 30-regeling in te voeren. Tot de zone 30 gebieden behoren volgende verblijfsgebieden, zoals weergegeven in het gedifferentieerd snelheidsbeleid :

  • de woonstraten in Leupegem;
  • het centrum van Oudenaarde en Bevere;
  • de woonstraten in Eine;
  • de woonstraten in Ename;
  • de woonstraten in Nederename."

(Zie hoofdstuk 4.8 op pagina 43 van het plan dat u kan raadplegen op www.oudenaarde.be/export/sites/oudenaarde/documenten/Inwoners_document/l....)

"De N8 in Leupegem telt meerdere zwarte punten (bv. ook de oversteek voor fietsers aan de kerk). De herinrichting van de doortocht zou in de periode 2008-2010 aangepakt worden. Op de gemeenteraad van november 2014 hoorden we dat het overleg over de doortocht (in samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer) vorige maand zou gestart zijn. Wij vragen dat het stadsbestuur bij de herinrichting van de Leupegemstraat in de eerste plaats rekening houdt met de mensen die er wonen!," besluit Steven Bettens.

Meer info: Steven Bettens 0474 88 19 54