Meer dan Groen raadslid Pieter Feys wil Kunstendag voor Kinderen naar Oudenaarde brengen

28 Februari 2024

Meer dan Groen raadslid Pieter Feys wil Kunstendag voor Kinderen naar Oudenaarde brengen

Pieter Feys wil de Kunstendag voor Kinderen naar Oudenaarde brengen. Het biedt kinderen tot 12 jaar en hun families de kans om in contact te komen met kunst en kunstenaars.

Meer dan Groen raadslid Pieter Feys wil de Kunstendag voor Kinderen naar Oudenaarde brengen. Dit initiatief, dat elke derde zondag van november plaatsvindt, is een culturele hoogdag op maat van gezinnen. Het biedt kinderen tot 12 jaar en hun families de kans om in contact te komen met kunst en kunstenaars.

Het opzet is simpel: kunst- en cultuurhuizen bieden die dag activiteiten aan zoals concerten, dansvoorstellingen, filmvertoningen, circusacts, muziekoptredens, rondleidingen en workshops. Kinderen kunnen onder begeleiding dansen, schilderen, tekenen en boetseren. Ook is er aandacht voor literatuur.

Kunstendag voor Kinderen wordt ondersteund door de Vlaamse minister van Cultuur en wil het draagvlak voor de kunsten verbreden door kinderen als nieuw publiek aan te spreken. Gemeenten kunnen zelf activiteiten organiseren, maar ook de cultuurdienst, bibliotheek, cultureel centrum, academie of andere culturele organisaties kunnen deelnemen.

Feys wijst erop dat omliggende gemeenten zoals Brakel, Zwalm, Zottegem, Ronse, Wortegem-Petegem en Kortrijk dit initiatief al omarmen. Oudenaarde kan met zijn vele culturele verenigingen en mooi aanbod vanuit de diensten ook niet achterwege blijven.

Schepen van cultuur Stefaan Vercamer (CD&V) gaf tijdens de gemeenteraad als antwoord dat hij zijn eigen kleinkinderen hier niet voor zal kunnen warm maken omdat ook de intrede van de Sint dan al gepland staat. Feys wees er op dat de intrede van de Sint op zaterdag gepland staat en dat er dus geen probleem is om op zondag deel te nemen aan de Kunstendag voor Kinderen. Bovendien zijn er in Oudenaarde veel culturele verenigingen en dus moeten de diensten dit helemaal niet alleen organiseren. Op die manier is er ook een mooi aanbod voor kinderen die het Sinterklaasgebeuren al wat ontgroeid zijn.

Feys hoopt dat Oudenaarde binnenkort ook kan genieten van de Kunstendag voor Kinderen en zo het culturele aanbod voor kinderen en gezinnen in de stad verrijkt wordt.