Meer dan Groen roept stadsbestuur op om verkeerswijzigingen door te geven in de verkeersdatabank

18 Maart 2024

Meer dan Groen roept stadsbestuur op om verkeerswijzigingen door te geven in de verkeersdatabank

Meer dan Groen Oudenaarde stelt voor dat stad met terugwerkende kracht alle verkeerswijzigingen doorvoert in de verkeersdatabank, en dat ook in de toekomst onmiddellijk doet.

In de Ankerstraat en op het Ohioplein werden al meer dan twee jaar geleden verkeersborden voor tonnagebeperking geplaatst. Bedoeling is om zwaar vrachtverkeer uit deze woonstraten te weren. GPS systemen en Waze sturen vrachtwagens echter nog steeds door deze straten. Dat komt omdat Oudenaarde verkeerswijzigingen niet doorgeeft in de verkeersbordendatabank. 'Als de stad verkeersleefbaarheid en - veiligheid hoog in het vaandel draagt moeten ze verkeerswijzigingen zelf doorvoeren' zegt Meer dan Groen raadslid Elisabeth Meuleman. 'Anders blijven dit maatregelen die de schone schijn moeten ophouden maar die te weinig veranderen op het terrein.'

 

Op eerdere vragen hierover antwoordde schepen van mobiliteit Peter Simoens steevast dat de oorzaak hiervan bij de achterstand in Vlaanderen lag, maar Minister Peeters ziet dat anders : volgens haar is het aan de steden en gemeenten om die wijzigingen door te geven. Ze zijn er (nog) niet wettelijk toe verplicht, maar het wordt wel gevraagd en verwacht.

 

'129 steden en gemeenten voerden, volgens minister Peeters, de wijzigingen in 2023 zelf door,'  vervolgt Meuleman. 'In Oudenaarde is dat niet het geval. Als dergelijke wijzigingen niet worden doorgevoerd blijven maatregelen zoals snelheids- of tonnagebeperkingen eigenlijk maar schone schijn. Ja, mensen moeten verkeersborden in acht nemen, maar als je GPS systeem of Waze het anders aangeven is het bijzonder verwarrend en zo rap gebeurd dat je een bord mist. Chauffeurs vertrouwen steeds meer op die navigatiesystemen.'

 

Meer dan Groen Oudenaarde stelt dan ook voor dat stad met terugwerkende kracht alle verkeerswijzigingen doorvoert in de verkeersdatabank, en dat ook in de toekomst onmiddellijk doet. Het punt komt voor op de gemeenteraad volgende maandag.