Vluchtelingencrisis: Oudenaarde doet momenteel minder dan een jaar geleden, mag het iets meer zijn?

07 Oktober 2015

De stad Oudenaarde vangt momenteel 15 kandidaat-vluchtelingen - mensen die wachten op een erkenning en een verblijfsvergunning - op in 2 LOI's (Lokale Opvanginitiatieven). Tot voor kort was er nog een derde LOI, met nog eens 6 plaatsen, maar dat werd in 2014 gesloten.   We weten dat ongeveer 80 % van de vluchtelingen, die nu in ons land asiel aanvragen, zullen erkend worden: het zijn burgers die de gruwel en oorlogsmisdaden van IS en van het Al Assad-regime ontvluchten. Oorlogsvluchtelingen dus. Gelukkig zorgen internationale conventies er voor dat we die mensen wel moeten opvangen en helpen.

 

We vangen de mensen, die als vluchteling zullen erkend worden, beter niet op in grote centra. Dat bemoeilijkt de integratie. Het is veel beter dat alle steden en gemeenten, ook kleinere steden en plattelandsgemeenten, elk een steentje bijdragen om vluchtelingen, volgens de draagkracht van de gemeente, in kleine opvanginitiatieven onder brengen. Op die manier kunnen ze best begeleid worden, kunnen kinderen snel naar school, kunnen vrijwilligers ingezet worden als "buddy" om kandidaat-vluchtelingen zo snel mogelijk wegwijs te maken in onze samenleving.

 

Groen vroeg het stadsbestuur op de gemeenteraad (28 september 2015) en op de OCMW-raad om méér te doen. We vragen, samen met de GROS (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking), dat het opvanginitiatief dat in 2014 werd gesloten terug wordt geopend, dat het stadsbestuur méér doet om kandidaat-vluchtelingen te integreren (bijvoorbeeld door een heropstart van het buddyproject) en we vragen dat het stadsbestuur spontane initiatieven, zoals bijvoorbeeld "Oudenaarde geeft" beter ondersteunt. Het is hartverwarmend dat burgers de handen uit de mouwen steken, dat zoveel vrijwilligers willen helpen, dat de KBO-scholen van Horebeke, Zwalm en Oudenaarde aangeven extra inspanningen te willen doen om kinderen op te nemen in hun klasjes.

 

We zijn gemiddeld gezien in Vlaanderen een rijke gemeente en we hebben het goed. Het beleid mag dus best iets meer doen, vindt Groen Oudenaarde.